Ga naar de inhoud

Wat is Human Centred Design?

De methodes van Human Centred Design ofwel mensgericht ontwerp zijn gebaseerd op het capteren van behoeftes door het gedrag van de gebruiker te analyseren. De eindgebruiker wordt gedurende het hele ontwerpproces betrokken.
Het verschil tussen een product en een succesvol product is immers niet alleen het technologische aspect of het prijskaartje van de marketingcampagne. Een product moet in de eerste plaats tegemoet komen aan een reële nood bij de gebruiker. Bovendien moet de door de gebruiker beleefde waarde van dit product ook in relatie staan met de kost om het product te maken. Een tweede bestaansreden is dus de markt.

In de afgelopen jaren is er een veelheid aan tools en hulpmiddelen ontwikkeld om gebruikersdata te genereren, interpreteren en implementeren. Die variëren van benaderingen zoals observaties en focusgroepen over etnografische methodes en persona’s tot de technieken als contextual enquiry, cultural probes of participatory design.

Flanders Inshape wil dit vakgebied voor de Vlaamse bedrijven ontsluiten. In 2012 publiceerde Flanders Inshape het boek Cecilia's keuze, over de kracht van Human Centred Design. Dit boek vormt de basis voor deze workshop waarin we jou inspireren om aan de slag te gaan met de juiste Human Centred technieken. Wie kennis wil maken met dit fascinerende vakgebied, of intern een inspiratiesessie in zijn bedrijf wenst te organiseren, is hiervoor bij ons aan het juiste adres.

Wat leer je in deze workshop?

Tijdens de workshop van 3 uur krijg je inzicht in de veelheid aan tools en hulpmiddelen ontwikkeld om gebruikersdata te genereren, interpreteren en implementeren. Sommige basistechnieken zoals stakeholdermapping, observatie, persona’s,… worden effectief met oefeningen aangeleerd en toegepast. De sessie is geanimeerd en interactief, de getoonde tools worden op inspirerende wijze gedemonstreerd.

Voor wie?

Iedereen die wenst kennis te maken met het vakgebied, of wie een draagvlak voor het onderwerp wenst te creëren binnen zijn organisatie. Wie verder wil gaan, kan ook kiezen voor een meer intensieve opleiding.

Interactieve workshop met maximum 40 deelnemers in algemene context, 12 binnen één bedrijf. Elke deelnemer krijgt een attest van deelname.

 

Dit filmpje van Grameen Foundation toont wat Human Centred Design betekent.