Ga naar de inhoud

Belgisch strandspeelgoed wint prestigieuze Europese designaward

Belgisch strandspeelgoed wint prestigieuze Europese designaward

DME AWARD

De jaarlijkse Design Management Europe Award is de enige internationale award die gericht is op het succesvol en strategisch inzetten van design in ondernemingen en de openbare sector. Het erkent de processen, bedrijfsbeslissingen en strategieën die ondernemingen in staat stellen succesvol nieuwe producten en diensten in de markt te zetten en hierdoor te groeien.

Sinds 2007 wordt de award georganiseerd door een netwerk van Europese designorganisaties. Sinds dit jaar staat de competitie open voor deelnemers vanuit de hele wereld. Het belangrijkste doel van deze award is de promotie van het strategisch inschakelen van design om de competitiviteit van onze industrie en de effectiviteit van onze publieke dienstverlening te verbeteren.

De DME award is open voor de private en de openbare sector en wordt opgedeeld in 5 categorieën (gebaseerd op grootte en type organisatie). Een internationale jury van designmanagement experts kiest vervolgens de finale winnaars in elke categorie. Aan de competitie is geen geldprijs verbonden. Winnaars krijgen een wereldwijde erkenning en daarnaast een unieke 3D geprinte trofee.
Aanvankelijk waren er meerdere winnaars per categorie, sinds 2010 is er slechts 1 winnaar en zijn er minder categorieën. Belgisch design viel al eerder in de prijzen met Dark, Extremis en Eliet in 2007; Curana, Howest en Biënnale Interieur in 2008; MyMachine in 2009 en Design4Every1 (Howest) in 2010.

Meest recente Belgische winnaar van de DME award: Quut strandspeelgoed

Het Gentse Quut, winnaar van twee Red Dot Design Awards, kreeg onlangs de Design Management Europe Award in de categorie micro-ondernemingen toegekend. Quut is erin geslaagd om op een erg korte termijn een sterk merk op te bouwen, dat met zijn unieke producten een leemte in de markt vult. “We bewijzen hiermee dat design een echte hefboom voor groei kan betekenen.”, aldus Wim Van den Hende, mede-oprichter van Quut. “We hopen een voorbeeld te zijn voor andere ambitieuze opstartende bedrijven. Deze Europese award sterkt ons voornemen om te blijven investeren in het design van nieuwe producten. Het is dankzij onze continue investering in strategisch design, dat ons bedrijf levensvatbaar is in een zo goed als verzadigde markt.”, besluit Van den Hende.

Quut is geboren in de keuken van Pars Pro Toto, een Gents ontwerpbureau met meer dan 20 jaar ervaring in industrieel productontwerp en innovatie. De missie: duurzaam, slimme en mooi producten ontwerpen die creatief spelen stimuleren op het strand, in de tuin, aan het zwembad en in bad. Van de 6 bestaande producten kregen de ‘Scoppi’ (schop) en ‘Alto’ (systeem om eenvoudig torens te bouwen) de prestigieuze internationale designprijs 'Red Dot Design Award' toegekend. Eerder werd ‘Scoppi’ bekroond met een Henry Van de Velde label. Voor 2015 hebben de ontwerpers 4 nieuwe producten klaar waaronder ook badspeelgoed.