Ga naar de inhoud

Concrete en Pantopicon winnen internationale designprijs

Concrete en Pantopicon winnen internationale designprijs

Na het winnen van een Henry Van De Velde Label, valt MIOS (Museum In Onze Straat) opnieuw in de prijzen.
Ontwerpbureau Concrete, all-round creative en studio voor toekomstverkenning Pantopicon mogen nu ook de internationaal erkende Core77 Design Award in ontvangst nemen. MIOS wint in de categorie Service Design.

MIOS, Museum In Onze Straat, is een toolkit die een lokale gemeenschap in staat stelt om op een laagdrempelige wijze de sociale cohesie op straatniveau te stimuleren. Mensen kunnen hun ramen omtoveren tot een museumvitrine waarin ze een typerend of creatief element uit hun dagelijks leven delen met de buurt. Deze kleine, persoonlijke straatmusea stellen buren in staat elkaar beter te leren kennen en zijn ideale ijsbrekers om vervolgens verder met elkaar in contact te treden en blijven.

Dit project is het resultaat van een ontwerpgedreven onderzoek naar sociale cohesie op straatniveau in opdracht van Design Vlaanderen en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Contact tussen buren in stedelijke gebieden wordt steeds minder evident door tal van factoren. Eén daarvan is het verdwijnen van basale communicatie tussen buurtbewoners. Het is niet ongewoon dat mensen in dezelfde straat elkaar nog nooit gesproken hebben, niet weten wat de interesses van hun buren zijn of elkaar met de voornaam kunnen aanspreken. Met de resultaten van dit onderzoek zijn Concrete en Pantopicon
aan de slag gegaan om een aantal ideeën uit te werken om kleine ontmoetingen tussen buren te stimuleren.

Deze concepten werden samen met de bewoners getoetst en verrijkt en het uiteindelijke resultaat is MIOS. MIOS heeft niet de ambitie een totaaloplossing te bieden voor dit sociale probleem, maar wil een platform bieden om aanleidingen te creëren tot sporadische communicatie tussen buren. Deze toolkit biedt bewoners de nodige middelen om een museum in hun straat te organiseren.

MIOS werd in 2012 reeds bekroond met een Henry Van De Velde Label, een kwaliteitslabel dat elk jaar door Design Vlaanderen aan een handvol kwaliteitsvolle en innovatief ontworpen creaties wordt toegekend.
De Core77 Design Awards jury prijst MIOS als een origineel dienstplatform dat significante meerwaarde biedt op het vlak van menselijke en culturele contacten tussen straatbewoners. MIOS onderscheidt zich bovendien omwille van zijn poëtische en inclusieve aanpak. De dienst is intuïtief en low-tech en daardoor laagdrempelig in gebruik. Dit alles en de toepasbaarheid op grote schaal van de oplossing maken MIOS tot een ideaal instrument voor stadsbesturen, buurtcomités en dergelijke om op een originele manier straten en buurtbewoners te motiveren om het sociale weefsel te versterken.