Ga naar de inhoud

Digitale marketing: data-gedreven én persoonlijk

Digitale marketing: data-gedreven én persoonlijk

In Londen moest je zijn als digitale marketing je ding is. Ik vertrok wat terughoudend, omdat digitale marketing zo snel evolueert en ik al een tijd van het echte marketinggebeuren verwijderd was. Ik vertrok vastberaden om te horen wat de do’s en dont’s zijn anno 2015.

Een 15-tal cases werden gepresenteerd. Grote namen zoals Facebook, Airbnb, Philips en Twitter, brachten een eerder lokaal verhaal (dat je vermoedelijk terugvindt in verschillende landen).

Wat heb ik onthouden van de Londense expeditie?

1. Het onderwijs heeft een gigantische opdracht de komende jaren. We hebben dringend data-specialisten nodig. Want data zijn de start en het einde van de nieuwe marketingvormen. Om op een slimme manier data te verzamelen, heb je niet alleen een wiskundig, maar ook een analytisch en klantgericht brein nodig. Dit zijn competenties die er op vandaag zeker zijn, maar die nog niet voldoende ontwikkeld worden.
In Kortrijk zijn ze ondertussen gestart met zo’n opleiding. Laat ons hopen dat anderen volgen en veel jonge mensen kunnen enthousiasmeren om deze belangrijke discipline onder de knie te krijgen.

2. Tegenover 'big data' staat personalisatie, op maat van, niche… De data die we ter beschikking hebben, laten ons toe om een heel gerichte boodschap te verspreiden. Alleen, dan moet die boodschap ook echt aangepast zijn. En dan moet je ook je klant echt kennen. En daar knelt nog veel te vaak het schoentje. We waren gewoon om één boodschap te maken voor iedereen die het horen of zien wilde. Maar dit pakt niet meer. Een boodschap op maat van de klant is wat jij en ik willen zien. Facebook toonde een mooi voorbeeld van het product Maggi in Polen.

3. De customer journey is de voorbije jaren heel hard veranderd. Siemens berekende dat 57% van de customer journey al voorbij is vooraleer de klant contact opneemt met een sales verantwoordelijke. Wat moeten we hier uit leren? Ten eerste, dat het heel belangrijk is om die customer journey in kaart te brengen. Ten tweede dat de attract en de choose fase heel belangrijk zijn en dat ze alleen maar aan belang zullen winnen. Heel wat businessmodellen zijn enkel en alleen gebouwd op deze eerste fases. Vaak is er helemaal geen contact meer tussen bedrijf en klant. In meer traditionele businesses kan men daar alleen maar van leren. Wat zijn de topmomenten en afhaakmomenten bij de nieuwe businessmodellen en wat kan ik daar uit leren voor mijn business?

4. Zelfs met Kronkiwongi kan je de wereld veroveren. Lego slaagde er in om met een niet bestaand woord hun doel te bereiken. Creativiteit bij kinderen promoten is de belangrijkste missie van Lego. Ze stelden vast dat mama’s vooral kozen voor keurig samengestelde Lego pakketten, en dat zo de creativiteit bij kinderen verloren gaat. Daarom pakte Lego uit met Kronkiwongi, of laten de kinderen maar eens hun ding doen… En dat werkte wonderwel. Met een multidisciplinair team binnen het bedrijf klaarden ze deze klus. En als je nu googelt op Kronkiwongi, dan vind je alleen maar blije mama’s en kindjes. En heel veel creatieve ideeën!

5. Wat de consument verwacht, is zowel online als offline heel gelijklopend. Unilever vertaalt dit in vier kernwoorden die essentieel zijn voor de klant.
• Weet wie ik ben en toon mij relevant engagement met betekenisvolle informatie die mijn tijd niet verspeelt
• Wees integer. Het merk moet authentiek zijn, mijn vertrouwen verdienen en mijn privacy respecteren op alle vlakken.
• Laat me speciaal voelen. Ik wil me elke dag voelen als je meest belangrijke klant.
• Doe dit alles op de meest eenvoudige manier, zodat je mijn leven makkelijk maakt.

6. Digitale diensten kunnen ons het leven moeilijk maken. Maar ook heel makkelijk. Dit beeld vat het voor mij perfect samen.

 

Gaan jullie akkoord met deze stellingen?
Of zijn er nog aanvullingen? Laat ons zeker iets weten!

Marie De Clerck