Ga naar de inhoud

Hogeschool Howest en BOSS paints brengen verf tot leven

Dat ondernemende bedrijven en creatieve studenten elkaar perfect aanvullen, bewijst de doorgedreven samenwerking tussen de firma BOSS paints en de bachelor Industrieel Productontwerpen van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen). In opdracht van BOSS paints ontwierpen de Howest-studenten onder meer een ergonomische ladder, een afplakhulpmiddel voor stopcontacten, een verfstift met DIYprojecten, opslagmethodes, kwasten …
 

Meerwaarde voor onderwijs én bedrijven
Het Industrial Design Center van Howest en BOSS paints zijn ervan overtuigd dat samenwerking een meerwaarde is, zowel voor het onderwijs als voor de bedrijfswereld. Leren van elkaar, zeg maar.
De Howest-studenten Industrieel Productontwerpen hebben een open visie en worden opgeleid in het ‘anders denken’ om zo tot nieuwe product- en dienstontwikkelingen te komen. Via BOSS paints maken de studenten kennis met de wereld van de verf en leren ze meer over de werking van een kmo. De resultaten scheppen heel wat opportuniteiten.

User Centered Design
De tweedejaarsstudenten van de opleiding Industrieel Productontwerpen werkten aan een opdracht die kadert binnen het domein user centered design. Het docententeam van Howest deed een beroep op bijkomende expertise, vooral op het gebied van human centred design. De keuze viel op Remco Lenstra, senior adviseur bij Flanders Inshape en één van de auteurs van het boek Cecilia’s keuze, die een autoriteit is op het vlak van ontwerpen met meerwaarde op basis van gebruikersinzichten. Deze manier van ontwerpen wil oplossingen bieden voor een brede groep mensen die met BOSS paints in aanraking komt.
De opdracht bestond uit verschillende delen met een strikte deadline.

Nieuwe producten voor stakeholders van Boss paints
De meeste studenten werkten rond de belangrijkste stakeholders van BOSS paints, namelijk de professionele schilder en de amateurschilder. De onderwerpen liepen sterk uiteen. Een ergonomische ladder voor schilders die door een persoon kan opgesteld worden, een afplakhulpmiddel voor stopcontacten, een verfstift met DIY-projector om tekeningen te maken op de muur, een gemakkelijke installatie voor het afdekken van deuren bij het spuitverven, opslagmethodes voor verfborstels en -rollen, kwasten voor het schilderen van buizen, een hulpmiddel om kinderen kleuren te laten meekiezen (voor in de Colora-winkels) en tot slot een hulpstuk voor het dragen van zware zakken.

Voor beide partijen was dit een aangename samenwerking en ook een rijke ervaring. Op dit gebied is de opdracht zeker geslaagd.
Voor de studenten eindigt het project hier, maar BOSS kan enkele pistes nog verder uitdiepen met stagiairs, een ontwerpbureau of intern. Dat wordt bij BOSS zelf nog besproken en beslist.

PDF van dit project