Ga naar de inhoud

Noorwegen: overheidsprogamma designgedreven innovatie

In Noorwegen staat de noodzaak om innovatie in de private en publieke sector te stimuleren hoog op de politieke agenda. De economische crisis heeft ook Noorwegen getroffen en het besef groeit dat het land niet eeuwig zal kunnen leven van de inkomsten uit Noordzee-olie en -gas.

Laag innovatieniveau
Studies uit 2007 en 2009 toonden aan dat het innovatieniveau in Noorse bedrijven lager lag dan in andere Europese landen en dat die innovatie in slechts een klein aantal bedrijven gebeurde. Nadat een studie van de Norwegian Design Council had aangetoond dat bedrijven die design inzetten dubbel zo goed scoren op innovatie en vier keer meer patenten aanvragen dan andere bedrijven, ontwikkelde het Ministerie van Handel en Industrie een plan om designgedreven innovatie in het bedrijfsleven te stimuleren.

Overheidsprogramma
Uit onderzoek bleek dat design tot dan toe meestal pas werd ingezet in de eindfase van het productontwikkelingsproces. Daarom hanteert het nieuwe programma een andere aanpak om design al van bij het begin in het ontwikkelingsproces te integreren om innovatievere, gebruikersgerichte producten en diensten op de markt te brengen. 

Het programma loopt over zes jaar met een jaarlijks budget van 1,3 miljoen euro. Intussen kregen al 103 organisaties ondersteuning in 90 verschillende sectoren.
De impact van zo'n overheidsprogramma is ontzettend belangrijk voor bedrijven. Veel ondernemingen geven aan dat ze zonder dit programma bepaalde investeringen niet zouden (kunnen) doen.

Lees het volledige artikel hier.