Ga naar de inhoud

Proefschrift: User Centred Design voor KMO's

Proefschrift: User Centred Design voor KMO's

Op 9/4 ll. promoveerde (of doctoreerde) Christine de Lille aan de TU Delft op het thema UCD voor het MKB (of KMO). Christine – ondanks overname van Nederlandse termen (voor jou steeds tussen haakjes vertaald) in haar proefschrift (thesis) een rasechte Vlaamse -  was in het kader van dit onderzoek betrokken bij het ontstaan van de Roadmap Human Centred Design, één van de toolkits die ontwikkeld werden met de onderzoeksmiddelen van Flanders Inshape i.s.m. Verhaert NP&S, het toenmalige Artesis (nu UA), en Namahn. Sindsdien houden we geregeld contact en wisselen we kennis en ervaring uit met het oog op het verbeteren van onze slagkracht in ondersteuning van Vlaamse KMO’s.

Op het colloquium naar aanleiding van dit promoveren te Utrecht verzorgde Flanders Inshape een workshop met de nieuwe SCIN –tool, een stakeholder mapping tool specifiek ontwikkeld voor B2B context, met aandacht voor complexere waardeketens.

Het uitgangspunt van het onderzoek was onderzoeken of en hoe het mogelijk was om de KMO op een gestructureerde manier te laten doen aan User Centred Design, het betrekken van gebruikers/klanten in hun innovatieproces. Specifiek wordt ook gekeken naar de rol (en de limieten) van het gebruik van toolkits om bedrijven in staat te stellen met gebruikersinzichten aan de slag te gaan en de noodzaak van experten voor begeleiding van deze processen. De aanpak die hieruit resulteerde vindt u terug in deze samenvatting.

Credo van het proefschrift:

Tell me and I will forget
Show me en I may remember,
Involve me and I will understand.

                                            Confusius