Ga naar de inhoud

Twee opmerkelijke cases van Patient Innovation

Twee opmerkelijke cases van Patient Innovation

Twee opmerkelijke cases van Patient Innovation voorgesteld tijdens de Open and User Innovation conferentie 2015 in Lissabon


Patiënten die geen oplossing vinden op de markt en ook geen gehoor bij de traditionele bedrijven, zoeken en vinden zelf oplossingen. Patient Innovation is dezer dagen meer dan ooit actueel. Straffe verhalen door sterke vrouwen.

The shower shirt

Lisa Crities kreeg een paar jaar geleden borstkanker. Na de operatie en tijdens haar herstel en borstreconstructieproces hoorde ze dat ze een paar weken niet mocht douchen, omdat water bacteriën kan bevatten die via de drains en katheter in de wonden zouden kunnen geraken, met infecties en complicaties tot gevolg. Ze vond deze beperking bijzonder pijnlijk omdat het haar nog harder confronteerde met de situatie waarin ze zich bevond.

Ze negeerde deze beperking, zoals veel andere vrouwen in deze situatie ook al deden, met het resultaat dat haar gezondheidssituatie verslechterde en ze nog langer in het ziekenhuis moest blijven. Ze informeerde bij de artsen en verplegers over hulpmiddelen die haar de mogelijkheid zouden geven om te kunnen douchen. Maar er waren geen hulpmiddelen en ook niemand die interesse had om zo een hulpmiddel te ontwikkelen.

Ze kreeg het advies om in geval van nood een vuilniszak te gebruiken om haar wonden te bedekken. Zoals verwacht, werkte dit niet. Een vuilniszak is niet waterdicht en ook niet gemaakt om mee te douchen.
Daarom is Lisa op zoek gegaan naar een oplossing voor haar situatie. Ze zocht en vond een materiaal dat waterdicht is, bedacht een ingenieus systeem om dit materiaal tot een kledingstuk te verwerken dat de drains en katheter beschermt, en dat tegelijk ook het dragen hiervan comfortabeler maakt. Ze kreeg hiervoor een US Patent en verdeelt haar product in tientallen landen.
Ze kreeg tijdens de Open and User Innovation conferentie 2015 in Lissabon een Patient Innovation Award uitgereikt.

www.theshowershirt.com


The Nightscout Project
#WeAreNotWaiting for traditional innovation

Diabetes is een van de meest wijdverspreide chronische ziektes van onze tijd. Patiënten met deze aandoening moeten constant hun bloedsuikerspiegel controleren en direct ingrijpen wanneer het nodig is. Er zijn instrumenten op de markt voor de monitoring van de bloedsuikerspiegel, de Continue Glucose Monitoring instrumenten. Bij problemen geven ze een auditief signaal aan de gebruiker, zodat de patiënt de nodige stappen kan doen.

Maar een verandering in de bloedsuikerspiegel kan ook 's nachts optreden en indien de patiënt niets doet, kan dit fataal aflopen. Daarom gaan veel mensen met diabetes elke avond met schrik slapen omdat ze niet weten of ze wakker zullen worden als er alarm is. De Continue Glucose Monitoring instrumenten werken ook 's nachts, maar het is niet evident om hun auditief signaal te horen als men diep in slaap is. Voor sommige mensen is het niet luid genoeg. Vandaar dus de schrik om te gaan slapen.

Dana Lewis, die sinds 13 jaar diabetes heeft, vroeg aan de producenten van deze toestellen om het signaal luider te maken, maar die wilden niet op haar vraag ingaan. 'Ons toestel is luid genoeg' was hun antwoord.
Dus begon Dana Lewis zelf een interface te ontwikkelen zodat ze het signaal vanuit haar glucose-meettoestel kon aflezen, linken naar haar smartphone en het zo versterken dat ze het geluid ook 's nachts kan horen.

Ondertussen heeft ze haar ontwikkeling verder verfijnd en kan ze het signaal ook naar haar familie en vrienden sturen zodat zij kunnen ingrijpen mocht Dana niet reageren op de waarschuwing van haar toestel.
Deze oplossing blijkt voor veel mensen bijzonder waardevol te zijn. Dana kreeg in de kortste tijd 12.000 volgers zonder dat ze iets van publiciteit voerde voor haar oplossing. Ze heeft geen bedrijf opgericht, geeft de code die ze heeft geschreven vrij aan iedereen die het wil en kan gebruiken en ze hoopt dat de producenten haar oplossing willen integreren in de producten zodat die op grote schaal verspreid kan worden.

www.nightscout.info

 

Maka De Lameillieure