Ga naar de inhoud

Vernieuwde kmo-portefeuille

Vernieuwde kmo-portefeuille

Het is al langer bekend dat de kmo-portefeuille een make-over zou krijgen. Omdat er nog vrij veel onduidelijkheid over bestaat zijn velen net als wij op zoek naar informatie over de vernieuwde kmo-portefeuille.
Minister Muyters lichtte al een tip van de sluier maar de informatie is nog niet volledig. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wanneer de nieuwe versie van kracht zal zijn. 

Dit weten we wel al:
De vereenvoudigde kmo-portefeuille wordt een generiek instrument voor alle kmo’s om opleiding en advies in te winnen. In tegenstelling tot vroeger is de steun daarvoor niet meer opgedeeld in verschillende pijlers. Het steunpercentage voor opleiding en advies voor kleine ondernemingen is 40 procent, met een steunplafond van 10.000 euro per jaar. Voor middelgrote ondernemingen wordt het steunpercentage 30 procent met een maximum van 15.000 euro.

Daarnaast komt er een kmo-groeisubsidie voor bedrijven met groeiplannen. Dat kan zijn door te innoveren, de internationale activiteiten uit te breiden of door het bedrijf te transformeren met nieuwe activiteiten.
Bedrijven kunnen dat doen door extern kennis aan te kopen, of door kennis intern te verankeren door een aanwerving. Omdat het risico groter is, steunt de overheid daar 50 procent van de kost, met een maximum van 25.000 euro voor extern advies en 25.000 euro voor een aanwerving (1jaar). Ook deze procedure blijft laagdrempelig, maar vraagt wel een evaluatiemoment door het agentschap.


 

Dit is de informatie die we tot nu toe hebben. We houden je op de hoogte van zodra er meer nieuws is.

Info over de huidige vorm van kmo-portefeuille vind je op de website van Agentschap Ondernemen.