Ga naar de inhoud

Verslag van de Conference on Engineering Design

Verslag van de Conference on Engineering Design

 

Van 27 tot 30 juli vond in de Politecnico in Milaan de 20ste International Conference on Engineering Design (ICED15) plaats. Het centrale thema van deze academische conferentie dit jaar was ‘DESIGN for life’.

Naast 6 keynotes stelden doctoraatstudenten, professoren en promotoren meer dan 400 papers voor in 8 parallelle sessies. Hoewel de sessies per ‘Engineering Design’ thema waren geclusterd, moest je door het grote aantal presentaties kiezen voor één van de podium- of discussiesessies. En door de vele interessante topics had je soms wel de indruk dat kiezen telkens ook een beetje verliezen was. De presentaties waren beperkt tot 20 minuten (podiumsessies) of 7 minuten (discussiesessies) waardoor de meeste presentaties diepgang misten en de essentie, laat staan het potentieel van het onderzoeksonderwerp van de paper, soms moeilijk te achterhalen was.

Hoe kan technologie designresearch ondersteunen?
Eén van paperpresentaties die mij is bijgebleven is van Katja Thoring, die het verslag bracht van een onderzoek hoe technologie designresearch kan ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn ‘netnography’ waarbij mensen worden geobserveerd in hun digitale omgeving en Kapture, een polsaudiorecorder die wanneer je iets van een interview, gesprek of presentatie gemist hebt de laatste 30 seconden laat herbeluisteren. De volledige paper vind je op researchgate.net.

Product-Service-systemen
Op de laatste dag van de conferentie was er ook een interessante discussiesessie rond PSS (Product-Service Systems) procesmethodologieën aan de hand van papers ingediend door de Federal University of Sao Carlos (BR) en de Universiteit van Sao Paulo (BR) en de spin-off Service Design Institute van de Sungkyunkwan Universiteit uit Zuid-Korea. Abstracts van deze papers kan je nalezen op de webpagina van Design Society.

Top-engineering talent aantrekken en vasthouden
De keynotes waren voor het merendeel vrij technisch (b.v. ‘Unlocking Additive Manufacturing’) en academisch (b.v. ‘A new paradigm for design theory’) van aard, met uitzondering van de talk van Andrea Pontremoli, CEO en mede eigenaar van Dallara Automobili. Het Italiaanse bedrijf Dallara, ontwerpt en fabriceert racewagens voor alle Formule 3 kampioenschappen en is de enige wagenleverancier voor de Amerikaanse Indycar racecompetitie.
Het onderwerp van zijn keynote was hoe je als klein 100% technologiegedreven bedrijf top engineering talent kan aantrekken en behouden. Volgens Pontremoli is de sleutel daarbij om aangeworven talent zeer snel verantwoordelijkheid en vrijheid te geven. “De snelste manier om te leren is fouten maken”. Op de vraag ‘hoe zorg je ervoor dat je als nichespeler kan blijven innoveren?’, antwoordde Pontremoli: “Er is geen innovatie mogelijk zonder innovatieve mensen. Wij zoeken altijd naar jonge mensen met 3 H’s: Hoofd, Hart en Handen.”


De plaats en data van de volgende ICED conferentie in 2016 worden in de komende weken aangekondigd op de website van Design Society.


Philippe Martens