Ga naar de inhoud

Zending minister-president Peeters Hong Kong: 2 – 6 december


Van maandag 2 tot vrijdag 6 december onderneemt Vlaams minister-president Kris Peeters een economische zending naar Hong Kong. Deze zending kadert in de Business of Design Week (BoDW), het grootste design evenement in Azië, wat jaarlijks het groeiend belang en de invloed van design, creativiteit en innovatie in de economie in het spotlicht plaatst. De 3 gewesten presenteren zich op BoDW samen onder de noemer ‘Belgian Spirit’. De Vlaamse delegatie in Hong Kong bestaat uit heel wat bedrijven, individuele designers en architecten, maar ook uit enkele (onderwijs)instellingen.

Tijdens de zending staan verschillende B2B’s en seminaries op het programma, waaronder het in wereldprimeur voorstellen van een exclusief paar diamanten schoenen ontworpen door AF Vandevorst, en de opening van een bureau in Hong Kong van het Vlaamse bureau Studio Dott. Minister-president Peeters zal ook verschillende politieke contacten hebben met onder andere de Chief Executive van de regio Hong Kong Leung Chun Ying en Minister van Onderwijs Eddie Ng Hak-kim.

Elk jaar kiest de organisatie van de Business of Design Week (BoDW)  een gastland als officiële partner. Dit jaar is dat België. Dit bewijst eens te meer dat ons land op designvlak wereldtop is. De 3 gewesten presenteren zich samen onder de noemer ‘Belgian Spirit’. Dit is een uitgelezen kans om Vlaanderen als designregio internationaal op de kaart te zetten en onze creatieve sectoren in het licht te plaatsen: mode, diamant, gastronomie, food design, product-design, industrieel design, architectuur… . Koningin Mathilde zal BoDW en het Belgisch paviljoen “The House of the Belgian Spirit” officieel openen op donderdag 5 december.

De Vlaamse delegatie in Hong Kong bestaat uit heel wat bedrijven, individuele designers en architecten, maar ook instituten als Design Vlaanderen, Flanders Fashion Institute, Flanders District of Creativity, Design Platform Vlaanderen, Antwerp World Diamond Centre, KASK, HoWest, Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen.
Design, creativiteit en innovatie zijn voor Vlaanderen belangrijke grondstoffen. De culturele en creatieve sectoren zijn één van de snelst groeiende sectoren in Vlaanderen. Ze creëren niet alleen een maatschappelijke meerwaarde, maar hebben ook een belangrijke economische en maatschappelijke impact. De creatieve industrie in Vlaanderen geeft werk aan meer dan 120.000 mensen. Samen genereren die een omzet van bijna 24 miljard euro, of zo’n 3% van het Vlaams BBP, en een toegevoegde waarde van 7 miljard euro.

Hong Kong is een cruciale handelspartner voor Vlaanderen. In 2012 bedroeg de Vlaamse export naar Hong Kong bijna 2,3 miljard euro. Daarmee is het de 18e exportbestemming voor Vlaanderen en de 4e belangrijkste in Azië, na India, China en Japan. Die sterke handelsrelatie blijft nog groeien. In de eerste 7 maanden van 2013 lag de Vlaamse uitvoer naar Hongkong (in totaal € 1.33 miljard) 2,36% hoger dan in januari – juli 2012 (€ 1,30 miljard).


Enkele hoogtepunten uit het zendingsprogramma:

• Minister-president Peeters zal in Hong Kong verschillende politieke contacten hebben, zoals met de Chief Executive (hoofd van de regio Hong Kong) LEUNG Chun Ying, de Permanent Secretary for Commerce & Economic Development WONG Ho-Yuen en de Minister van Onderwijs Eddie Ng Hak-kim. Het is een kans om onze troeven en beleidsprioriteiten op het hoogste niveau in de kijker te plaatsen.  De ontmoeting met de Minister van Onderwijs heeft voornamelijk tot doel de academische relaties uit te diepen. Vlaanderen is immers een interessante studie- en onderzoeksbestemming voor studenten uit Hong Kong.

• Een hoogtepunt uit het uitgebreide programma van B2B’s, seminaries en netwerkactiviteiten is ‘Diamond meets Fashion’. Dit evenement is een creatieve samenwerking tussen Antwerp World Diamond Centre, Flanders Fashion Institute en Flanders Investment & Trade. Een exclusief paar diamanten schoenen, ontworpen door AF Vandevorst, zal er in wereldprimeur aan een internationaal publiek worden voorgesteld.

• Modetentoonstelling ‘Dress Code’. Met topstukken uit privécollecties van gerenommeerde designers als Tim Van Steenbergen, AF Vandevorst, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Raf Simons en Walter Van Beirendonck

• ‘The House of the Belgian Spirit’: Centraal in dit Belgisch paviljoen staat een design-tentoonstelling die opgezet werd door Design Vlaanderen.

• Vlaamse topdesigners zullen key note speeches geven op het hoofdpodium van BoDW. Onder andere Jan Kriekels (Jaga), Lowie Vermeersch (topdesigner o.m. voor Ferrari), Bart Van der Schueren (Materialise – design&innovation), Christine Conix (architecte, o.m. Belgisch paviljoen op Wereldexpo Shanghai) en Hilde Daem (architecte Robbrecht&Daem).

• Het Vlaamse creatieve ontwerp- en adviesbureau Studio Dott opent een kantoor in Hong Kong.

• Het Vlaamse juwelenbedrijf Diamanti per Tutti heeft de handen in elkaar geslagen met ontwerper Six Lee, afkomstig van Hong Kong en afgestudeerd in Antwerpen. Samen hebben zij een collectie betaalbare diamantjuwelen ontwikkeld.

• Bezoek aan project M+. M+ wordt het museum van de toekomst, dat toonaangevend moet worden in de wereld. Door de ontwikkeling van een overkoepelende visie over kunst, creativiteit en cultuur vindt Hong Kong zichzelf heruit.

• Key note speech door de minister-president op InnaAsia 2013, een jaarlijks evenement van de Hong Kong Science and Technology Corporation, met als thema ‘Towards a smart green city agenda’.

• Het Belgium-Hong Kong Design Education Program van Flanders District of Creativity biedt  laatstejaarsstudenten en docenten uit design- en modeopleidingen  een uniek educatief programma in Hong Kong en een beurs van maximum € 1000 aan. Het driedaags programma zal plaatsvinden van 4 tot 6 december en bevat o.a. lezingen, een design cocreatie workshop met studenten en docenten van het Hong Kong Design Institute, een design tour in Hong Kong en een bezoek aan het Business of Design Week Forum. De deelnemers zullen ter plekke ook zelf hun werk presenteren. Zo bereiden deelnemers van het KASK een workshop rond “intuitive driven design” voor, en stellen de deelnemende studenten er een aantal van hun schoolprojecten voor.

 

Algemene persinformatie:
Luc De Seranno, woordvoerder minister-president Peeters
Tel.: 02 552 60 12 luc.deseranno@vlaanderen.be