Ga naar de inhoud

Zorgen voor de toekomst

Zorgen voor de toekomst

De laatste jaren is het stilaan duidelijk geworden dat het uitbouwen van een degelijke gezondheidszorg, en meer specifiek een gebalanceerde ouderenzorg, één van de grote uitdagingen voor de toekomst is. Een steeds ouder wordende bevolking met andere noden en in andere omstandigheden dan enkele jaren geleden vraagt een meer gerichte aanpak. Klantgericht en patiëntgericht, als het even kan. Technologie is een fantastisch middel, maar blijven focussen op de mens is de belangrijkste boodschap.

The Internet of Caring Things
De nood aan een aangepaste zorg in een digitale en technologische wereld is een bijna universeel fenomeen. Het wordt ook door trendwatchers opgepikt. Trendwatching.com geeft dit als nummer 1 trend mee na de SXSW conferentie in Texas vorige week: The Internet of Caring Things.
Iedereen heeft het tegenwoordig over ‘The Internet of Things’ maar daar liggen de meeste mensen niet wakker van. Wat willen ze wel graag omarmen? Producten en diensten die, al dan niet via het internet, actief voor hen zorgen, voor hun fysiek en mentaal welzijn, voor hun geliefden, voor hun huis, kortom in hun dagelijks leven. ‘Smart objects that put people first.’

De Embracelet
Sommigen hebben dat al heel goed begrepen. Een jaar of 2 geleden kwam een twintigtal Vlaamse ondernemers zo enthousiast terug van een trip naar Silicon Valley dat ze samen iets wilden doen met de indrukken en ervaringen die ze daar hadden opgedaan en vooral met de grote ‘goesting forever’ die de reis had teweeg gebracht. Ze wilden een oplossing ontwikkelen voor een maatschappelijk probleem.
Vanuit hun eigen bezorgdheid voor hun ouders of grootouders rees het idee om iets te ontwikkelen voor ouderen. Na een relatief kort productontwikkelingsproces stelden ze onlangs de Embracelet voor, een slimme armband waarmee senioren alarm kunnen slaan als er iets fout gaat.

'Een complete focus op customer experience. Altijd vertrekken van de klant, de markt - en daar dan  ondernemerschap aan koppelen. Dat is iets wat we daar echt in ons opgezogen hebben.'  Christophe Degrez.

'Niemand die we spraken, had het zomaar over zijn product of zijn service, Allemaal wilden ze op de één of andere manier de wereld veranderen. Er was overal zo'n vibe van: 'We're not just building an app, we're changing people's lives.' Daar hebben we veel van geleerd.'  Katrien Devos

Lees het inspirerende verhaal in De Tijd.

Workshops OpenCareLab
Zorgen voor de toekomst was ook het uitgangspunt van het crossoverproject OpenCareLab.
Met de kennis en de inzichten uit dit mooie project willen we korte workshops aanbieden aan zorginstellingen en mensen die met beide voeten in het werkveld staan. We willen zorginstellingen graag uitdagen om de toekomstideeën ter harte te nemen en als context te gebruiken voor betere of nieuwe dienstverlening. Tegelijkertijd willen we hen bewust maken van de rol van design in een klantvriendelijk en patiëntgericht werken, zowel binnen de instelling als er buiten.

Zorgen voor de toekomst, daar zouden we met zijn allen aan moeten werken, samenwerken liefst. Wij dragen alvast onze kennis en inzichten bij en willen anderen helpen om een nog betere zorg te realiseren voor iedereen.

Wil je meer weten over OpenCareLab of de workshops? Contacteer Marie De Clerck, 0475 49 65 53.